torstai 30. huhtikuuta 2020

Miten valita sopiva kielimatka?

Moi!

Aiemmin blogissani on käsitelty mm. sitä, miten valita kohde ja miten valmistautua matkaan. Tässä postauksessa käsitellään juuri oikeanlaisen kielimatkan valitsemista. EF tarjoaa monia erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi majoituksen, matkan keston ja matkan aktiviteettien kohdalla. Kokoan tärkeimmät yksityiskohdat tähän mahdollisimman selkeästi. 

Ennen kielimatkan yksityiskohtia on valittava kohde, sillä yksityiskohdat vaihtelevat kohteiden välillä. Kohteen valitsemisesta löydät tietoa tästä postauksesta.

Jos mieleesi herää minkäänlaisia kysymyksiä postauksen luettuasi, vastaan niihin mielelläni joko kommenttiosiossa tai instagramissa yksityisviestillä (@minnalindeman).


1. International vai classic?

International-kurssilla on ihmisiä myös muista maista ja englantia/muuta kohteen kieltä pääsee puhumaan runsaasti "vahingossakin". Esimerkiksi omalla luokalla saattaa olla vain muutama suomalainen. Classic-kurssilla olet suomalaisten kesken.

2. Matkan kesto

Kielimatkoja EF tarjoaa 2-4 viikon kestoisina (itsenäiset kielikurssit voivat kestää jopa vuoden, mutta ne eivät kuulu kielimatkoihin). Joissakin kohteissa kaikkia vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole tarjolla, esimerkiksi Australian matkoilla.

Minä olin matkalla 2 viikkoa ja olin siihen ihan tyytyväinen. Tiedän kuitenkin myös heitä, joille kaksi viikkoa oli aivan liian vähän. Jotkut tuttuni ovat sanoneet neljän viikon matkan olleen liian lyhyt. Matkan kestoa kannattaakin miettiä täysin yksilöllisesti. Myös matkan hinta vaihtelee keston mukaan.

3. Majoitus

Majoituksessakin EF tarjoaa useita eri vaihtoehtoja, toki kohteestakin riippuen. Vaihtoehtoina on esimerkiksi isäntäperhe ja asuntola.

Minä olin asuntolassa, yövyimme Brightonissa yliopiston asuntolassa omissa huoneissamme. Minulla oli siis omassa käytössä kylpyhuone ja makuuhuone, keittiön jaoin muutaman muun suomalaisen kanssa. Keittiöstä käytimme tosin lähinnä vain jääkaappia, sillä saimme aamupalan, lounaan ja illallisen ruokalassa olevasta buffetista.

Isäntäperhe on myös loistava vaihtoehto, EF käy läpi perheet, jotta ne olisivat turvallisia ja mahdollisimman ihania paikkoja kielimatkalaisille.

4. Aktiviteetit

Aktiviteetit vaihtelevat paljon kohteiden välillä. On vesipuistoja, huvipuistoja, surffausta ja Disneyland-reissuja. Osa aktiviteeteista kuuluu matkan hintaan ja osa on joko erillisellä maksulla (kuten viikonloppuisin järjestettävät isommat retket) ja osa aktiviteettipakettiin kuuluvia.

Esimerkiksi Brightonin kielimatkalla vietimme päivän Lontoossa kierrellen nähtävyyksiä. Brightonin matkalla oli tarjolla aktiviteettipaketti joka sisälsi lasersotaa, tivolin ja näköalatornin. Matkaan kuului valmiiksi joka päivälle aktiviteetteja kuten diskoja ja pihapelejä, mutta paketti toi hieman vaihtelua.

Toivottavasti tästä oli sulle jotain hyötyä!

torstai 16. huhtikuuta 2020

Miten saada rahaa kielimatkaan?

Tämä kysymys on yllättävän yleinen EF:n somekanavilla ja sitä on tullut kuultua kavereiltakin. Mä maksoin mun matkan itse ja se tuntuu aiheuttavan välillä hämennystä - miten 15-vuotias pystyi maksamaan kielimatkan? Yleensä ihmiset olettavat automaattiseksi vastaukseksi vanhempia. Minun tapauksessani vanhempani eivät kuitenkaan maksaneet matkaani Brightoniin, minä maksoin.

Olin matkalla ollessani 16-vuotias, mutta varasin matkan noin vuotta ennen. Alustuksena postaukselle kerrottakoon, että olen ollut aina erittäin tarkka ostoksistani ja tykännyt säästää. En ostele juurikaan turhia asioita ja tykkään käyttää rahani isompiin asioihin ja kokemuksiin - kuten kielimatkaan. Postauksen neuvot ovat siispä omasta kokemuksestani.

1. Säästä 

Kaikki pyörii säästämisen ympärillä. Kielimatkojen hinnat ovat parin tonnin paikkeilla, joten rahaa täytyy osata säästää. Rahaa myös alkaa kertymään yllättävänkin nopeasti, kun lopettaa hetken mielijohteesta tehdyt shoppailut ja ylimääräisen limsan tai energiajuoman litkittämisen. Jos ostat kolme ylimääräistä limsaa viikossa, menetät jo siinä noin kuusi euroa. Kuukaudessa se tekee vähintään 24 euroa ja vuodessa 288 euroa - pelkät 3 limsaa per viikko. Säästäminen on palkitsevaa ja todella hyödyllinen juttu osata myös tulevaisuudessa, joten miksi ei harjoitella jo nyt?

2. Lahjarahat

Säästämisestä puheenollen, mihin viime vuoden synttärilahjarahat ja jouluna saadut shoppailurahat hävisivät? Pyydä syntymäpäivänä ja jouluna sukulaisia ja perhettä tukemaan tulevaa kielimatkaasi ja antamaan lahjan tai lahjakortin sijaan kielimatka-avustusta. Ehkäpä joku innostuu auttamaan sinua tavoitteeseen pääsyssäsi muutenkin.

3. Kesätyöt

Loistava tapa tienata suhteellisen nopeastikin. Töihin palkataan useimmiten yli 15-vuotiaita, kannattaa jo alkuvuodesta seurata esim. https://www.te-palvelut.fi/te/fi/ sivua. Useat kesätyöt maksavat kuukaudesta jopa 700-1000 euroa! Kesän tai kaksi kun työskentelee, on matkakassa jo uskomattomissa luvuissa.

4. Ambassador-hommat

EF:n menoon ja meininkiin pääsee jo ennen matkaa - eikä sitä ole tarvinnut edes vielä varata! Ota yhteyttä instagramissa tiliin @minnalindeman jos olet kiinnostunut olemaan ambassador.

Ambassadorina voit tienata muiden palkintojen tapaan myös kielimatkaan liittyviä juttuja - alennusta matkasta, ilmaisen aktiviteettipaketin tai jopa kokonaan ilmaisen kielimatkan.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle jotain hyötyä!

torstai 9. huhtikuuta 2020

Kielimatka vai kielikurssi?

Tässä postauksessa yritän koota mahdollisimman hyvin ydinasiat ja eroavaisuudet EF:n kielimatkoista ja -kursseista.

Mikä on kielimatka?

Kielimatkat ovat ryhmämatkoja 10-18-vuotiaille. Kohteet jakautuvat kahteen eri lohkoon, 10-14-vuotiaille ja 14-18-vuotiaille. Matkat kestävät kahdesta neljään viikkoon.Alle 14-vuotiaille reissaajille kohteita on muutama Eurooppaan ja yli 14-vuotiaille esimerkiksi Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan. Kohteita on todella paljon ja niiden tutkimiseen kannattaa käyttää runsaasti aikaa.

Kielimatkalla matkustetaan ryhmänä ja mukana on suomalainen liideri. Ohjelma kohteessa on monipuolista ja kielimatkalaiselle aika pitkälti valmiiksi suunniteltua. Kielimatkat ovat pakettimatkoja, eli hintaan kuuluu automaattisesti opetus, aktiviteettejä, lennot ja majoitus.

Mikä on kielikurssi?

Kielikurssi on itsenäinen matka. Kurssille voi lähteä yli 16-vuotias eikä yläikärajaa ole. Kurssin pituus on myös täysin oma päätös, matkan kesto voi olla 2 viikosta jopa vuoteen. Opetuksen määrä ja majoitus ovat myös itse päätettävissä. Kohteita itsenäisille matkoille on lukemattomia, mm. Honolulu, Soul ja Sydney!

Kielikurssin hinta määräytyy täysin omien valintojen mukaan ja alustavat hinnat eivät sisällä esim. lentoja. Myös aktiviteetit ovat hyvin vapaavalintaisia, eikä kohteessa ole samalla tavalla pakollista ohjelmaa mitä kielimatkalla. Kohteessa on kuitenkin aina turvallisia EF:n työntekijöitä ja yhteys Helsingin toimistoon on helppo saada.

Mistä tietää, kumman valitsee?

Minä valitsin kielimatkan muutaman eri syyn takia. Ensinnäkin, olin matkalla 16-vuotias, eli kielimatka oli vielä mahdollisuus (nyt täysi-ikäisenä en enää pääse kielimatkalle, mutta kurssille hyvinkin). Toisekseen, olin matkustanut vasta muutaman kerran ilman vanhempiani ja kielimatka tuntui helpommalta muutokselta, kun liiderikin oli kokoajan lennoilla ja lentokentällä tukena.

Opetus on molemmilla matkoilla laadukasta, mutta esim. kielikurssilla tuntimäärissä on useampia eri vaihtoehtoja.

Yksi isoimmista muuttujista kielimatkan ja -kurssin välillä on reissun kesto ja ajankohta. Jos matkalla haluaa olla yli kuukauden, jää vaihtoehdoksi vain kielikurssit. Kielimatkoja järjestetään kesäaikaan, mutta kurssille voi lähteä ympäri vuoden. Kurssit alkavat joka maanantai.

Myös kohteita kannattaa miettiä jo tässä vaihdeessa. EF ei esimerkiksi tällä hetkellä tee kielimatkoja Honoluluun, mutta kielikurssi on mahdollista kokea siellä. Toisaalta esimerkiksi Brightoniin pääsee sekä kielimatkalla, että kielikurssilla.